SELAMAT DATANG

Segala Coretan disini..adalah coretan sang hamba yang bergelar manusia..yang tak lari dari kesilapan..andai ada coretan hamba yang tersasar tegurlah diri hamba dengan berhikmah..andai ada coretan ini yang ingin kalian kongsikan..silakan..Tiada Hak Cipta..ia milik semua..copy paste..dibenarkan.. ^^ salam ukhwah..

Wednesday, December 19, 2012

Aku Dan Palestin


Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi pengasih.
Dengan Nama Allah aku berlindung dari Syaitan Yang Direjam.
Dengan Nama Allah aku berlindung dari penyakit-penyakit hati yang merosakkan amalku.Bila mana satu ungkapan yang berbunyi PALESTIN disebut,tergambar di setiap pemikiran dan lintasan hati kita suasana yang sungguh dasyat dan sadis,gambaran sebuah kezaliman yang berpanjangan dan itu petanda ISU ini sudah lama umurnya namun hakikat dunia kini..
HANYA BERSUARA BILA IA BANJIR DARAH.
Atas erti kata lain bila mana ia diserang sedasyat-dasyatnya walaupun hakikat MEREKA 24 JAM sentiasa diserang walaupun sebelum peristiwa PILLAR OR CLOUD yang mengorbankan pemimpin tentera Al-Qassam di Gaza iaitu Assyahid Ahmad Jaabari pada 14 November 2012.
ASSYAHID YANG TELAH DIJANJIKAN

Namun satu ungkapan syukur ALHAMDULILLAH.Bukan kerana apa yang berlaku di Palestin akan tetapi satu Ketukan buat PINTU DUNIA ISLAM agar lebih sedar akan hakikat yang berlaku disana.

HAKIKAT PALESTIN AKAN BEBAS :
Namun Hakikatnya Palestin atau Al-Quds TETAP akan menang dan tetap akan merdeka kerana itu janji Allah..siapa kata..?

Rasulullah Bersabda :
                Sentiasa akan ada sekolompok dari Umatku yang berjuang bersama-sama kebenaran,mencabar dan menentang musuh-musuh mereka,Musuh-musuh mereka tidak dapat memberi  mudarat kepada mereka sehingga Allah datangkan keputusannya.Mereka TETAP dalam keadaan demikian.Maka Para Sahabat bertanya “Dimanakah mereka?” Jawab Rasulullah..
“DI BAITULMAQDIS”.
(riwayat Bukhari)

Bila mana disebut Kata-kata yang hadir dari Mulut Rasulullah nescaya itu adalah WAHYU dari ALLAH dan ia benar berlaku hingga kini dan mereka akan menemui kemenangan..!!

(-__-) / nak tanya ni..
“..dah kalau mereka akan menang ..buat apa kita sibuk nak derma..sibuk nak tolong..sibuk nak boikot..biarkanlah..tunggu jela imam mahdi..”

KENAPA AKU PERLU MEMBANTU :
Kerana kita adalah ummat yang menjadi saksi antara ALLAH , RASUL dan UMMAH..berdasarkan firman Allah :

“Dan demikian telah kami jadikan kamu(Ummat Islam)  sebagai UMMAT PERTENGAHAN agar kamu menjadi SAKSI atas perbuatan manusia dan agar Rasul menjadi SAKSI keatas KAMU…”
Al-Baqarah 143

Bila mana kita ditugaskan menjadi SAKSI nescaya akan ada persoalan-persoalan atas apa yang kita SAKSIkan..Mungkin..
“..ketika kamu hidup..kamu melihat saudaramu bermandi darah..apakah tindak kamu atas penyaksian kamu..? “
Kita sebagai SAKSI kena cari ALASAN YANG KUKUH seperti firman Allah.

“Rasul itu adalah sebagai pembawa gembira dan peringatan agar tidak ada ALASAN bagi manusia untuk membantah Allah setelah Rasul-Rasul itu diutus…”
An-Nisa’ 165

Rasulullah sudah mengajar pada diri kita untuk mengambil berat akan saudara-saudara kita..
Dan tiada lagi alasan kita dihadapan Allah “aku tidak tahu ya Allah”..

HAKIKAT PENDERITAAN :

Derita bumi Al-Quds sudah lama berdarah 64 tahun tempoh waktunya..
Datangnya mereka ke pusara Salahuddin lalu menendang dan berkata..
“ohh wake up Salahuddin..we are Here..!!” kata Henry Gouraud (Panglima Tentera Perancis)
Inilah nilai penghinaan terhadap bumi suci Al-Quds.Bumi suci siapa..?
Saya,anda dan mereka..MUSLIM.
Dibom,dibakar,ditembak itu perkara biasa bagi mereka hinggakan kajian doctor disana mengatakan bahawa KANAK PALESTIN yang hidup dalam suasana sedemikian disebabkan sentiasa kedengaran bom dan sebagainya setiap masa menyebabkan mereka MAMPU MENEKA jenis-jenis bom itu dengan tepat.. “BOOOOMMMM..!!” “ouh itu roket kereta kebal..” “shhhuuuu..BOmmmm..!!..” “ooh..itu roket F16”.. Allahuakbar..
Kekuatan kanak disana berbeza dengan ANAK MUDA kita disini ..

KISAH-KISAH SIAPA MEREKA :
-Contoh yang paling hebat yang saya sentiasa ingat dan sampaikan andai diberi amanah untuk berkongsi soal PALESTIN ialah al-kisah FARIS AUDAH.

Kisah Faris Audah ini saya tidak mahu kongsikan namun sahabat-sahabat boleh baca al-kisahnya di Link di bawah.SUMPAH anda akan tergugat hati anda.
https://www.youtube.com/watch?v=jGI8BqWQJVA(LINK FARIS AUDAH)

-Ini alkisah yang saya dengar dari Murabbi saya yang bertanggungjawab menjaga pelajar Malaysia di Mesir dan juga seorang aktivitis Aqsa Syarif yang minah kisah mengenai seorang ibu tua yang telah SYAHID HAMPIR kesemua anak-anak dan Cucunya..Bila mana ditanyakan kepada makcik itu..”adakah ibu tidak sedih atas kehilangan itu..” mak cik itu tersenyum lalu menjawab..”PATUTKAH SOALAN INI DITANYA?”kalau mereka masih ada..nescaya saya akan suruh mereka keluar BERJIHAD dan SYAHID”..
Subhanallah.. :(
Gagahnya hati-hati mereka…

-Alkisah kedua juga dikisahkan oleh murabbi saya yang berkali-kali memasuki gaza bersama Aqsa Syarif..Kisah seorang ibu yang kehilangan anaknya syahid..namun ibu itu juga masih ada anak dalam kandungannya..lalu dia berkata.. “andai anak di dalam perut ini dilahirkan..aku akan suruh dia jejak langkah seperti anakku yang lain…SYAHID..”

Bak kata Murabbi saya :
“Mereka hidup disana umpama Syurga didepan mata..MATI,PELURU,BOM tidak langsung mereka gentar”

(0___0)/ SAYA INGIN BERJIHAD..!! ANDAI SAYA ADA DI PALESTIN NESCAYA SAYA AKAN BUNUH SEMUA YAHUDI..(ini adalah dialog hati saya ketika mana selesai melihat video TEARS OF GAZA”boleh search YOUTUBE”)

MAMPUKAH KITA :
Bila mana anda melihat video-video Palestin..nescaya Hati akan terasa BARA SEMANGAT..
Dan Keluarlah ungkapan diatas seperti saya..namun Allah telah berikan saya satu petunjuk..

Pada satu malam saya bermimpi :
                Melihat satu perkampungan di hadapan saya..lalu tiba-tiba perkampungan itu meletup dan terbakar..kelihatan orang berlari-lari menyelematkan diri..namun saya tidak mampu menggerakkan kaki..kerana begitu takut..lalu kelihatan satu Helikopter menuju pada diri saya..tiba-tiba datang seorang makcik mengheret diri lari menyelematkan diri.kaki bergetar-bergetar kaku..mak cik itu bawa saya bersembunyi dalam sebuah kedai..beberapa waktu selepas itu..saya keluar untuk melihat suasana..bila mana saya keluar..Helikopter itu benar-benar berada di hadapan saya..HATI BERGONCANG..hingga ingin MENANGIS..lalu datang seorang perempuan yang BENGIS mukanya dan berkata.. “ENGKAU JUGA SASARAN ISRAEL”..lalu diri tersedar dalam keadaan yang akan takut dan bergoncang hati..

APAKAH MESEJ YANG ALLAH INGIN SAMPAIKAN..?

Beberapa hari selepas itu satu lagi mimpi :
                Datang murabbi saya itu pada diri saya dan berkata..”ana nak enta cari rijal-rijal yang hebat dan mantap untuk kita bawa ke Palestin..” lalu saya mencari akan tetapi saya tidak memilih diri saya sendiri..
Ia bermain di fikiran..lama kelamaan akhirnya terjawab hasil dari status  Facebook murabbi saya yang mengatakan..

Antara pakej utk masuk ke tanah suci Gaza ini...kita mesti bersedia dgn SABAR yg tinggi...bnykkn istighfar..kerana bermula kita bergerak ke sana...amat banyak kepayahan dan ujian kesabaran yg akan kita temui...namun tetap tak sama dgn mehnah dan ujian yg amat jauh lebih besar dihadapi oleh penduduk Gaza sendiri...
Ujian mereka amat besar kerana mereka adalah calon Ahli Syurga..harapnya kita juga mndpt percikan...bauan syurga itu .


Baru saya sedar..bahawa pentingnya pembinaan hati yang mantap semantap MEREKA di PALESTIN andai ingin benar-benar berjuang bersama mereka…
“ANDAI  AKU MAMPU KE PALESTIN NESCAYA AKU AKAN BERJUANG DISANA” itu mulut yang bercakap..
Namun hati..kaki sudah kaku berdiri di hadapan sebuah letupan :( Allahurabbi..jauhnya darjat kita.
Dan Kesimpulan saya dapat hasil petunjuk dan ilmu serta ilham dari Allah..
Bahawa penting diri kita untuk ASLIH NAFSAK/Perbaiki diri kita sebaiknya yang utama adalah HATI..bila mana HATI disulam iman dan FIKRAH islam..maka tegaklah islam di masyarakat mu..
Dengan kekuatan masyarakat itu ada mampu membantu PALESTIN dengan lebih berkesan seperti mana berlaku kini di MESIR.

Petikan kata-kata DR.Morsi :
“..Israel kena ingat..bahawa MESIR dahulu dan MESIR kini berbeza..andai tidak menghentikan serangan mereka terhadap PALESTIN..maka nantikan kebangkitan rakyat MESIR..”

Allahuakbar.. Moga Allah Redha diri kita untuk perkuatkan diri kita..dan membantu MEREKA disana..
Terus BOIKOT…Teruskan DOA..Teruskan SHARE isu Palestin..Teruskan INFAQ..
Jangan biarkan SUASANA membentuk diri anda..biar ANDA yang MEMBENTUK SUASANA..!!
ALWAYS PRAY FOR PALESTIN ..!

Insyaallah next post saya akan cuba Huraikan konsep :
DOA UNTUK PALESTIN
Moga Allah Redha.Assyahid Afdha Ismail
Terengganu.
0248(19/12/2012-6 Safar 1434H)


Coretan hati sang hamba..ambil yang jernih..buang yang keruh ^^_V

No comments:

Post a Comment